Nuffnang

Sunday, August 12, 2012

Mood menjelang syawal

Assalamualaikum.
Fuhh! tak sangka kan sekarang kita dah berada di 23 ramadan. Allhamdulillah sebab masih lagi diberi peluang untuk berpuasa hingga saat ini. =)

And my semester 8 clinical posting also will be finish on this thursday. hooorayyy! happy giler.

Actually, i really really missed suasana menjelang syawal macam dulu dulu. Even though i baru 22 years old, memang boleh nampak perbezaan raya dulu dengan sekarang.

Kalau macam zaman budak skolah dulu la kan, semua persiapan raya contohnye buat biskut raya memang wajibalghunnah lah. kalau dah start buat tu bukannye sikit. huhuhu. rindu giler saat itu T_T
Sekarang ni bukannye hape. bila dah besar nie, bizi ngan kerja la, study la, x de masa la, and etc. Kadang kadang ade gak time puasa skolah cuti panjang. hmmm.. memang syok ar...

Dan semenjak teknologi semakin canggih ni, tradisi penghantaran kad raya jugak dilupakan. Bukannye tak de yang post kad raya, tapi jarang sangat la sekarang.
Dulu, kat area rumah aku ni... rumah aku la yang paling banyak terima kad raya. seminggu puasa pun kad raya dah sampai. memang terbaekkk la.
sekarang, satu kad raya pun takde. hahahha. sedih betul :(

kalau nak wish raya senang je kan hantar je sms, call terus ke, facebook, twitter, blog. haa ape lagi????
tapi feeling nye tu takde.


thanks for reading this entry.
selamat berpuasa :)

Friday, July 27, 2012

Salam Ramadan

Assalamualaikum

Dah seminggu puasa kot?
Yes. I know! Sorry for the late wishing uols.
selamat menyambut bulan ramadan kepada semua umat islam di seluruh dunia.
Alhamdulillah.. i realy thankful to Allah s.w.t because gave me a chance.
Sebab masih lagi berkesempatan untuk menjalani ibadah puasa pada tahun ini.
Dan masih lagi boleh berkumpul bersama keluarga lengkap. Walaupun ada adik beradik lain yang bekerja tak dapat nak berbuka bersama dan abah yang tak sihat.


sekarang tak dapat nak berbuka dengan suasana meriah macam zaman kecik kecik dulu.
dulu - Satu meja makan full.
sekarang - mesti ade seat kosong.


okey, tak mo feeling sedih sedih. masih bersyukur sekarang.
Actually, ade lagi orang yang lebih berdukacita bila kedatangan ramadan.




<MY LOVELY FAMILY>





Sunday, June 17, 2012

Enjoyed the Nurses Day

Assalamualaikum

Hi readers. Emm, tak tau macam mana nak mula. hehe. tapi aku nak share pasal Nurses Day and family day yang dibuat secara santai di PCB Resort hari khamis lepas, sebelum kitorang semua pergi ke clinical posting.


So, banyak la aktiviti outdoor yang dibuat. 
jommm layannnn pitcha nie okes ^_^
-
-
-
-
-

- this is my team. Oyeah. go purple go. haha. actually, it's divided by mentor mentee k.
dengan temanye "tunjuk ajar ku siput... sedut...." kikikiki


- okey, semua dah kumpul kumpul. So, bley start la erk...


- yang depan skali tu pakcik driver bas kolej. pak cik erk, bukan abang...
diorang pun join aktiviti jugak. 
haaa.. tengok dah menang. huhu


- kiri : norlida syaeran. kanan : akidah



selain tu, indoor game pun ade jugak. macam macam aktiviti la adenye.
kau nak ape? cakap jeeee....
koir, nasyid, fashion show, dance dangdut, Kpop dance, nyanyi berduet, dikir barat, berlakon spontan, haaa ape lagii?? semua ade erk. Kau ade?!

Aku pun ade join gak aktiviti tu. ce teka?? hehe. aku join fashion show je. kalau dah giler glamer tuh, tetap giler glamer. bahahaha. fashion show ni yang spesific kepada hijab. So, aku sebagai fashion designer la untuk hari tu. Eh, kau pandai ke nak design segala nie. hahaha. 
aku peduli apenyeeee???



jom la layan pitcha nie.
-
-
-
-
-


She - incharge untuk arranged cara berjalan, suruh model buat muka sombong, riak, takabul. hahaha. lawak giler.
and me - incharge untuk mereka gaya tudung untuk retis kita. wehuuu


ni dia. did you belive it? aku main bantai je, belit tanpa hala tuju.muahaha.
 asalkan tak tercekik leher anak orang dah.


okey. photographer kita snap dulu before our turn coming.


our top models


surprisee.. ini kita kasi gimmic sket. audient ingat cuma ade fashion show for hijab je. tak sangka plak keluar hot couple kat our college yang menggayakan busana pengantin.
helooo. MOTIF???


show yang hampir selesai


alhamdulillah. settle jugak. show yang mendapat sorakan paling gemuruh.
phewiiitttttt.
okey. tahniah. semua terbaikkkkk -,-




designer yang tak cukup inci bersama model yang ala ala kak hana terjemah. huhuhu
cun you ols


 k-pop dance. i think lagi nampak kpop kalau pakai legging wif short skirt.


our retis nasyid


retis duet. tak tau nyanyi lagu ape sebab tengah busy prepared for our turn.


video

korang bley la layan video nie.




We are so enjoyed with the day. Korang yang tak join tu agak rugi okey.

Thanks, for reading this entry :)



Friday, May 25, 2012

Friday, i'm in love...

Assalamualaikum

Yes. hari ni memang FRIDAY tapi aku tak in love ponnn.. haha. korang dah kena dah. Kena ape? kena tipu laa.. huhuhu. Actually, mood ketika aku sedang menaip ni adalah stress giler hoi. kau tau kenapa?? Ni la yang aku nak story nie. Kitorg kena buat research proposal. So, kau tau jela tahap diploma je kot dah kena facing benda nie. fuhh... ting tong tiba tiba. Aku ade ade chat ngan bff aku kat facebook hari tu, dia dah jadi male nurse yang berjaya dah sekarang. hehe. Tahniah muiz!! Ingat nak pinjam dia punya research proposal sebagai guideline. tup tup dia cakap, dia tak kena buat pun bendalah ni dulu sebab lecturer dia cakap 'research' ni level degree baru buat. Oh, hampa okey! dan aku jugak sangat jeles dengan diorang sebab diorang tak kena buat pon. huahuahua. *nanges*. Advance giler la lecturer kat kolej aku ni. Awal awal lagi dah dedahkan students diorang dengan benda benda yang high level. OH. I'm Selut la ngan sifu kat kolej aku tu. Tapi, kita sebagai student ni masih belum bersedia lagi dari segi mental, fizikal, sahsiah, rohani. Ah, pedek kata semuanye lah.. 

And everything is on my shoulder, on my head. Hadoiiiiiiiii.... berpeluh.. Actually, i'm regrate because dot dot dot. Uhh.. nak menyesal pon dah tak guna. Bak kata pepatah : terlajak kereta bleh reverse, terlajak bertindak ahhhhh.... kau tanggung la sendiri. uhuk.uhuk.uhuk. kesian aku T_T

Kalau keje senang takpe. Ishh.. buat selamber badak je kau!!!

p/s : korang have a good rest la eh cuti ni... biar aku je yang GILA sorang sorang. bye! -,- 

Thank for reading this entry.

Tuesday, April 17, 2012

Oh, vat?

Assalamualaikum

Hola. I'm here.. coming up for updating something that had happened to my live today. As everybody know that today i have to seat for OSCE. It stand for Objective Structured Clinical Examination.

Procedure for today is starting with health education for patient with Diabetic Melitus, than eye swabbing con't with eye drop, mixing insulin, for pen and paper question, we need to wrote down what the name and function on the picture give, lastly nasal drop. 

I felt like i got the full mark for first procedure. Nampak muka examiner happy semacam. And after i out from screen. I heard my examiner talking with my educated patient. hihi. she said, "Kita boleh nampak, sama ada student tu study ke tak sebelum exam. Kalau boleh jawab maknanya diorang prepare lah". Katanya si educated patient "emmm.. (tanda setuju)". Hehehehe. I'm smiling in my heart. Excited giler nak continue with the next.. 

I'm sorry to say. I really can't focus and don't know what to do first if someone cutting my words. Uhhh.. shut up please. Suddenly i felt looser you know?! Actually, i can do that better. But because of a few factors likes nervous, someone influence me to be 'kalut', and cutting my word. I being like cannot go on. 

so, what about tomorrow? I hope i can do better. 

Thanks for reading my entry :)

Monday, April 16, 2012

i'm nebes. Kau ade?

Assalamualaikum

Agak lama belog yang tak femes ini tak diupdate kan? Yeke?! Hmm.. bajet korang nak baca je entry yang aku nak post ni. kan kan?? 

Esok merupakan hari  raya aidilfitri  OSCE untuk student nurse semester 7 yang chomel. tiba tiba perasan. Eww..  mintak bekas weh. nak muntah. *tibatiba* 
Oleh yang demikian saya sangat tension sekarang? tak tau procedure apakah yang bakal diterjah esok. Dah la spuloh stesen dah skang ni. Dulu takfer ler lima stesen jew. Haru giler hidup aku tau -.-
Walaupun begitu, sempat lagi aku hupdate belog ni. 

Luckily, aku dapat sesi kedua. group nombor doblas. Kira sempat lagi la aku nak hafal procedure, bertapa kat gua hiraq'. hehehe. Tapi yang paling penting, kita bocorkan soalan. Shuhhhh....!!!!! nanti tak pasal pasal tak boleh sit exam. Kau jangan...

Hopefully, i can facing my OSCE with cool, calm, smooth, and follow the procedure step by step.
"Ya Allah, tolong la bagi aku kekuatan, jangan la bagi nebes sangat kang tak pasal pasal sampai dalam stesen jadi bisu tiba tiba, harap harap examiner besok lembut hati and bleh consider sket walaupun ade buat salah, dan mudah mudahan  soalan esok aku boleh buat yang terbaik". amin.....

p/s : kepada semua batch nursing yang akan sit for OSCE esok. Good Luck k. Keep it up. Try your best.

Thanks for reading my entry :)



Monday, April 2, 2012

Muslimah In-Trend

Assalamualaikum

Kepada sesiapa yang mengikuti perkembangan fashion muslimah sekarang ini sudah pasti mereka tahu trend apekah yang sedang hangat dan menjadi ikutan remaja remaja kat luar sana sekarang. (Amboi, bunyi macam aku tengah jadi host rancangat Saffiya je) haaa... sapa nak jawab? sila angkat kaki. hahaha

Apa apa? Tak dengar. Aaaa, betul la tu. Sekarang ni trend bawal dah menyerang kembali dan sedang hangat digayakan oleh pengikut fashion hijab tegar. Dan aku jugak tak ketinggalan untuk berfashion mengikut arus peredaran masa. peace yow! 

Sekarang ni, orang lebih gemar bergaya simple tapi meletop mak jemah oii. Bawal pun bertone tone kat kedai skarang ni haa. 2 tone, 3 tone. Ingat caller ringtone je ade tone. Tudung pun ade la. Harga pun bley tahan antara RM10 hingga RM15++ aje. 


- ini antara contoh bawal bertone yang terhanagt di pasaran


p/s : saya bukan meniaga bawal ye mak jemah. saje je suka suki nak post pasal trend bawal ni. hehe

Thanks for having time reading my entry. 

Wednesday, March 14, 2012

idiopathic

When i facing a hard situation, this questions will always cross over my mind.
'is it my future? did i make a corrected decision? can i handle it coming soon?'
Urghhhh...!!! what so tension i tell you...
Sometimes i felt like to kill myself.  ( i'm lie k. hihi )
(OMG! luckily i still remember Allah s.w.t)

Yes! i admit, that sometimes i can be nervous or something like easily to be a 'gelabah' person. hoho
and sometimes a short-term-memory. huhhh.. sorry to say~
Likes, if in critical time or somebody push me or anything else...
if i get a negative comment, automatically it can make my self esteem hypo. Owh, NO!
and that Q will come come and come.

One day, during i sent my patient to a x-ray dept. and while waiting for the patient, a man (patient too) chatting with me. And he asked me several question. 
He also told me that, please don't forced ourself to do something we don't like.
Although we learn this course, but it doesn't mean that we will work on this field.

so, just think about it.. i still not confident with myself. 
Can i be a good workers one days???
Actually, i was falling in love with this career but..... (i can't proceed my words. sorry)


Sunday, February 19, 2012

i gave you full marks for that answers. wow!

Assalamualaikum.

tadi, belek belek kat facebook tetiba jumpa page yang post benda ni.
tertarik plak ngan jawapan dia.
ekceli, memang betul pun kan.
cuma cepat atau lambat je....




❤ JAWAPAN UNTUK SOALAN CEPU CEMAS❤

» » BILA NAK KAWIN? « «
••► Hanya Allah S.w.t tahu masa yang
terbaik untuk saya kawin .

» » DAH BERPUNYA? « «
••► Ya , Kerana setiap orang telah
ditetapkan jodoh masing-masing .

» » DENGAN SIAPA? « «
••► Nanti Allah S.w.t akan perkenalkan
kepada saya .

» » BILA? « «
••► Bila kami dah dipertemukan .
InsyaAllah jemput la datang ke
walimatul urus saya nanti .

→ Janganlah selalu bertanya bila orang
tu nak kawen kerana semua rahsia itu
terletak di TANGAN ALLAH SWT .
Sampai masa Allah S.w.t akan
membongkarkannya . InsyaAllah :-)
♥ @_~ ♥





thats all, thanks for having time reading this entry.

BOSAN VS BORING

hi, salam 1 Malaysia

- urghhhhhh! stress sampai lapar lepas tu gigit baju.


why the title like that hah?
that is because i really really really boring giler tahap super duper tau!
argghhhhh!!! tolong la weiii......

THREE WEEKS OKEY
hadoiii, how could i deal with this situation hahhh???

- how pity me. sobsobsob =(

3 minggu bukan 3 hari ye.
i having a boring daily routine except weekend
* perhaps. lalalala

my damn routine is :
' eat, sleep, online facebook, twitter, write blog, blogwalking, ushar orang sana sini and buat tak tau'



During practicle we have two shift, morning and noon
for this weeks i am noon. starting 3 p.m to 10 p.m
wuuweeewuu.. seven hours. lama jugak weh.
and for morning shift start 8 a.m to 3 p.m.

ok. aku nak sambung gigit selipar jepun angry bird plak.
babai. Adios

thanks, for having time reading this entry.


Wednesday, February 15, 2012

Dr. chinta comming

Assalamualaikum
hi, readers.. suddenly i wanna write an entry about love. 
*tibatiba hati berbunga bunga
the title above just propa okey. haha

who's watching the hitz drama of VANILLA CHOCOLATE (TV3) & AISHITERU (TV9)
please hands up your hand.
wooooo... ramainyeeeeeee!
actually, drama vanilla chocolate, aishiteru, gemersik kalbu, nora elena, and etc tu jalan ceritanya lebih kureng jer.
kena paksa kahwin coz by family sebab nak rapatkan hubungan keluarga la, sebab family bisnes la, sebab kena rape la, sebab kena tangkap khalwat la... anda nampak tak? sama kan?

- So, sweet yewww


- first of all credit to encik kepala bergetar. i take it eh, halalkan tau. tq
this drama  (Aishiteru) is very awesome right. sapa tengok mesti tau nyer.
i never missed this. hoho. penonton tegar weh. cuma the second last episode je tak dapat tengok sebab kena pegi posting kat terengganu. so, tak de tv nak tengok. i'Allah akan usaha cari kedai makan kat tepi jalan yang ade tv. huhuhu. (usaha tangga kejayaan wei)


- chanteq kan ayu raudah ni...


mula mula memang x suka. Everybody with their own business.
 sorang kat kutub utara, sorang kat kutub selatan.
hari hari asyik gaduh je. tapi bila partner not by his/her side mula la terfikir kat partner masing masing.
bila flashback balik.. alalala, sweetnye. hihihi
than, haa... dah start dah bunga bunga cinta misha omar tu, kembali bersatu forteen... (*tibatiba)
So, kalau tak tengok last epiode pun tak pe sebab dah tau ending cemana.
mesti HAPPY ENDING punye.
(ahh! tak kira, nak tengok jugak ending dia. ok, fine.)
frust la! tak dapat tengok dua episode last aishiteru. sobs3

Afiq Muiz, sila share kat facebook anda ye.
(bajet si izrael nak baca je blog aku ni)

mana lagi best, cinta sebelum kawin or cinta selepas kawin?
dekat dunia realiti, ramai yang bercinta sebelum kawin. cinta lepas kawin plak dalam drama banyak.hehe
emm.. agak best jugak bila tengok kat drama kan. 
(jomm, suruh mak paksa kawin!)

agak agak aku ni dalam kategori mana ek?
if dalam islam, digalakkan bercinta selepas kahwin.
of course la sebab nak elak benda yang tak sepatutnya berlaku time takde ape ape ikatan kan..
hmmmmm.....
ntah la. no comment okey.


footnote :



that's all.
thanks for having time reading this entry.


Saturday, February 11, 2012

jalan jalan cari makan with tersayang's

Hi Readers.
Assalamualaikum

Today, i would like to share with you guyz about what i've done several days ago.

WHAT!!!!
don't want to know?!
ok, fine. just shut down your lappy now and campak dalam mangkuk jamban lepas tu flush.

(ekceli, dah lama membebel kat blog ni, cuma simpan dekat draf dulu. x sempat nk publish post)


Actually, someone was treating us. Seriously am not sure the motif. (nasib orang nak belanje je kan)
maybe he just getting the BONUS! wowoo. just guess k.
xixi nie  bro! semoga murah rezeki okies. =D

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
jom layan, fuhh...!!!
Oi... abang camereman. kasi roll skang!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

- tadaaaaa

- OTW, sempat lagi snap! snap!

kasi iklan jap:
jom ke kenny rogers ROASTER
pilihan makanan sihat yang bijak.
kurang garam.. kurang lemak.. kurang kalori

- our meals


- we love each other. auww, so sweat! (past tense kan)
hahahaha


- this is mine. yummmy!

- after kenyang. alhamdulillah

- my awesome angah. 

- jom serbu watson : SALE. SALE .SALE.

- duta kosmetik tak berbayar.  kau mampuii? (ishh,tempias air liur kau)

- wo ai ni ALLAH
bagus buku ni. pegi beli skang!

- bak kata sepah : manisnya kurma ini.... hahhh.. semputtt.
kan ling (^_^)



thats all. 
thanks for having time reading this entry.
love you guyz.

Saturday, February 4, 2012

BB1M

Assalamualaikum you all!

Actually, this happened almost a few weeks ago.
Cuma, akibat dari kekangan masa thats why la hari ni baru post.
hehehe

I'm so sure, everybody knew about the 'Baucer Buku 1 Malaysia' rite?
Did everyone like that?
for me. ME okeh!
Am not really agree with that.
you know why? i think better if they gave in cash. rite? (ngada ngada)
am serius okey. As everybody knew, student is really need money.
everything is money money money.
mana tak nye, nak fotostat tu la, nie la. untuk belanja harian, and etc.
cuba you fikir, kalau stakat bagi dalam bentuk baucher. 
ianya agak limited betul tak.
nak beli buku yang related tu akedemik untuk student IPT memang takde dekat kedai kedai biasa like POPULAR, SMO, PSI
lagipun, for my college, semua text yang tebal tebal tu dah dibekalkan kepada student.
so, nak buat ape lagi. buku yang sedia ada pun tak habis nak baca. kan kan.

 But, am as a student and also as a malaysian citizen.
AM APPRECIATED IT
THANK YOU VERY MUCH
love you love you.. mmuaahhh.. mmmuuahhh (^@^)

- ekceli, bley saving jugak ek. sebabnye walaupun total yang diborong itu more than hundred. 
tetap ade diskaun. i loike


- lepas belek punya belek. pilih punya pilih. akibat tak tau ape yang patut dibeli.
finally i just bought thats
 -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
V
- this is some books for my adik yang form 4
(dipilih sendiri oleh empunya badan)
beli buku punya la Xpress A+
kalau tak dapat A+ for SPM next year tak tau laa ape nak dikata.
*akibat beli buku kemudiannya campak tepi dinding. (sadis)

- ini pulak aku punya. foolscap paper tu untuk tulis note, assignment, etc.
notebook tu sebab nak pegi posting untuk amek report, pastu tulis nota sikit sikit supaya tak blurr okeh.
ring dan benda yang dalam kotak tu (lupa plak, ape kebenda tu) untuk kemaskini nota yang bertaburan.
okey enough. 
-
-
-
-

ade lagi la, sebab masih belum mencecah seratus lagi weh!

-
-
-
-
-
V


- mentang mentang skarang dah berada ditahap super senior. ade lagi dua semester nak habis.
terjumpa buku yang macam kat dalam picture tu
so, just take it.
banyak la tips yang berguna kat dalam ni.

- and than jumpa plak buku ni. ushar ushar kat dalam. emm, bagus jugak.
perkataan perkataan mandarin yang simple. So, senang kalau belajar sendiri.
insyaAllah semoga boleh menguasai la sikit sikit walaupun agak broken chinese.
kihkihkih.

- tak pernah pernah kedai buku sampai beratur panjang cam nie.
rezeki mencurah curah la kedai buku kat mesia ni.

- fuhh! penat beratur panjang.

- sedang asyik beratur panjang. tetiba terjumpa dengan roomate yang turut shopping kat situ.

btw, ade lagi dua baucer. emm, nak bagi kat my mom lah. sebab my mom suka tengok TV9 tanyalah ustaz.
ustaz tu plak asyik duk promote buku tanyalah ustaz je. 
so, ingat nak bagi kat my mom la satu baucer.
(anak mithali)


thats all.
thanks for reading this entry.
daa (^_~)